OM PILATES

Joseph Pilates

Josef Pilates ble født i Tyskland i 1880. Han var mye syk som barn, og led blant annet av sterk astma og reumatisk feber. Hans far derimot, var sunn og frisk gymnast. Som barn fikk Josef Pilates en anatomibok av en onkel som var fysioterapeut. Den leste han nøye, lærte seg utenat og startet med å utvikle øvelser som kunne styrke hans svake kropp. Han trente seg opp, og i en alder av 14 år hadde han en frisk og sterk kropp. Siden ble han gymnast som faren og var også bokser og sirkusartist.

I en alder av 22 år reiste han til England for å trene boksing og for å opptre som sirkusartist. To år senere, i 1914, ble han satt i engelsk fangeleir. Her begynte han å trene opp skadede fanger. Han lagde små apparater av ting han fant og soldatene trente med disse ut fra hvilke behov de hadde. Josef Pilates mål var at alle fangene skulle komme sterkere ut av leiren enn de hadde kommet inn, og flere av dem var i bemerkelsesverdig god form da første verdenskrig tok slutt og de ble løslatt.

Pilates som metode

Etter første verdenskrig slapp også Josef Pilates ut av fangeleiren, og reiste tilbake til Tyskland. Der ble han spurt om å trene den nye tyske armeen. Det ville han ikke. Han flyttet i stedet til USA i 1926. På båten på vei til USA møtte han Clara som siden ble hans kone. Clara var sykepleier. Sammen startet de sitt eget treningsstudio i New York i 1940. Her underviste de i contrology, en treningsmetode de hadde utviklet sammen med med fysioterapeuter. Først var det nesten bare ballettdansere som trente hos Pilates. Hans treningsstudio lå nemlig rett ved siden av New York City Ballett. Etter hvert kom også andre. I dag er det vanlig å trene pilates på matte i grupper. Men det finnes også de som tilbyr trening med pilatesmaskiner.

Pilates kalte øvelsene sine for contrology. I dag kaller vi øvelsene for pilates etter Josef Pilates sitt navn. Det finnes mange varianter av pilatesmetoden. Pilates tok ikke patent på øvelsene, så alle kan i teorien lage noen øvelser og kalle dem pilates. Derfor er det viktig at du velger riktig pilatesinstruktør, om du ønsker å trene pilates slik Pilates selv gjorde det. Josef Pilates ble 87 år gammel. De sies at han døde av røykskadene han ble påført da han forsøkte å redde ut apparatur fra sitt brennende treningsstudio.
Mer informasjon om Joseph Pilates finner du her